werkschoenen plaatje

Als je in de bouw werkt dan zul je beamen dat je een fysiek zwaar beroep hebt waarbij je een groot risico loopt om op latere leeftijd klachten te krijgen. Om dit risico zoveel mogelijk te reduceren zijn goede werkschoenen belangrijk. Het zorgt voor meer comfort maar ook voor veiligheid. De producenten van werkschoenen besteden ook veel aandacht aan dit comfort en veiligheid. Vanuit arbo overwegingen zie je ook steeds meer vereisten. Hierom zijn er ook een aantal certificering die op deze schoenen van toepassing kunnen zijn. Deze certificeringen geven aan welke veiligheidsfactoren zijn ingebouwd in de schoen. In sommige gevallen zijn het meer comfortaspecten zoals of de schoen waterdicht is of niet.

Welke werkschoenen zijn te onderscheiden

Zoals hierboven aangegeven is het vooral van belang welke mate van veiligheid belangrijk is voor jouw werk met betrekking tot je werkschoenen. De schoenen met de hoogste mate van veiligheid zijn de zogenaamde S3 schoenen. Deze werkschoenen bevatten allereerst een speciale beveiligde zool. Dit om ervoor te zorgen dat eventuele scherpe zaken waar je in stapt niet door je zool heenkomen. In de bouw is dit niet onwaarschijnlijk vaak liggen er vele voorwerpen die scherp kunnen zijn en waar je je behoorlijk aan kunt blesseren. Daarnaast heeft deze schoen een beveiligde en verstevigde neus om je tenen te beschermen als er een zwaar voorwerp op terecht zou komen. Belangrijk als je bezig bent met het verplaatsen van zwaarder materiaal. Het kan je tenen dan echt redden. Als laatste betekent de S3 certificering dat de schoenen waterdicht zijn. Uiteraard is het zo dat werkschoenen met deze certificering hoger in prijs zijn. Denk dus goed na of al deze aspecten echt van belang zijn. Er zijn namelijk andere certificeringen die wellicht voor jou prima voldoen en je vervolgens goedkoper klaar bent.

Welke andere certificeringen zijn er bij werkschoenen?

Één gradatie onder de S3 certificering zit bijvoorbeeld de S1P certificering. Deze schoen heeft dezelfde eigenschappen met het enige verschil dat de schoenen niet waterdicht zijn. Werk je dus voornamelijk binnen in de bouw dan voldoen deze prima. Naast deze twee zijn er ook de S1 en S2 certificeringen. Wat je verder ziet in werkschoenen land is dat de werklaarzen in populariteit toenemen. Zeker als je buiten werkt is dit comfortabel. Nog minder last van natte voeten en het loopcomfort is nagenoeg hetzelfde. Dezelfde veiligheidsaspecten zijn ook van toepassing op de werklaarzen dus ook in dat opzicht een prima alternatief.