De afgelopen 27 jaar is er een flinke stijging in het gewicht van de Nederlanders gekomen. In 1990 had ongeveer één op de drie Nederlanders overgewicht. Dit is gestegen tot ongeveer de helft van de Nederlanders in 2017. Over het algemeen komt overgewicht meer voor bij mannen maar komt obesitas weer meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Amerika

In Amerika doen ze het ook niet bepaald goed met het gewicht, ook hier hebben de mensen veel te maken met overgewicht en obesitas. Sinds 1990 is er een meting gedaan en het blijkt dat ongeveer 70% van de bevolking obesitas of overgewicht heeft. Dit is een schokkend getal. Door de velen fastfoodketens en restaurants in Amerika zal het ook lastig worden om dit te gaan verbeteren. Als ze niet snel hun levensstijl gaan veranderen door bijvoorbeeld meer te gaan sporten of beter te gaan eten zal het ernstige gevolgen gaan hebben voor hun gezondheid. Elk jaar overlijden er al duizenden mensen aan overgewicht en dit moet snel gaan veranderen. Er zullen meer sportscholen moeten komen en mensen zullen meer begeleiding moeten krijgen om van hun eetgewoontes af te komen. Het moet niet normaal zijn om elke dag naar de Mac Donalds te gaan of om elke dag een hele zak chips leeg te eten.

Veranderingen in de samenleving

Doordat het aantal mensen met obesitas alleen maar blijft stijgen is het noodzakelijk dat de samenleving mee moet gaan met de tijd. De afgelopen jaren zijn er een aantal aanpassingen gedaan zodat ook de mensen met een maatje meer zich goed en zelfverzekerd kunnen voelen. Zo is er sinds twee jaar nu een nieuw programma voor ‘curvy’ dames. Van het welbekende programma Holland’s next topmodel is nu een andere versie gemaakt namelijk curvy supermodel. Dit is ook een modellen wedstrijd alleen dan voor dames die een aantal maatjes meer hebben. Ook de kleding merken hebben zich er op aangepast. Je ziet steeds vaker speciale plus size winkels voor dames met een maatje meer. Ook lingerie grote maten is steeds makkelijker om te vinden in de winkels. Dit geldt hetzelfde voor grote maten badkleding. Ook zie je steeds vaker in reclames plus size modellen voorbij komen. Je merkt dat het steeds normaler wordt om een maatje meer te hebben en dat dat ook erg mooi kan zijn! Zolang je maar wel gezond blijft en een gezonde levensstijl aanhoudt, is het helemaal niet erg om een paar maten groter te hebben dan het standaard ‘rolmodel’.