Kaal worden is iets waar ontzettend veel mannen mee te maken krijgen. Tijdens hun leven zal zo’n 60 procent van mannen te maken krijgen met erfelijk haarverlies. Het is niets om je voor te schamen maar toch hebben mannen er vaak moeite mee, zeker wanneer het op jonge leeftijd gebeurt. Er zijn manieren om haarverlies te stoppen en zelfs verloren haar terug te krijgen. Veel mannen kiezen dan voor een haartransplantatie. Maar hoe werkt een haartransplantatie precies? Hoe duur is het en waar kun je het beste een haartransplantatie doen? Dat zijn vragen die we in dit artikel beantwoorden.

Hormonen en haar op het achterhoofd

Haarverlies bij mannen wordt meestal veroorzaakt door Dihydrotestosteron. Een hormoon variant van testosteron die de haarzakjes langzaam doet afsterven. Mannen die vroeg kaal worden hebben haarzakjes die zeer gevoelig zijn voor de werking van dit hormoon. Grappig genoeg zijn de haren op het achterhoofd niet gevoelig voor dit hormoon. Daarom hebben kale mannen meestal wel nog haargroei op de zijkant en achterkant van het hoofd. Bij een haartransplantatie worden er haren van het achterhoofd getransplanteerd naar de kale plekken bovenop het hoofd. Omdat de haargroei op het achterhoofd zo dik is, kunnen er veel haren worden weggehaald zonder dat er een kale plek ontstaat. Er zijn twee vormen van haartransplantaties FUE, en FUT.

FUE en FUT

Bij een FUT-haartransplantatie wordt er een strip haar weggehaald bij de achterkant van het hoofd. De haarzakjes worden een voor een uit de strip gehaald en weer teruggeplaatst op de kale plekken op het hoofd. Het voordeel is dat er met deze methode veel haren kunnen worden getransplanteerd. Het heeft wel als nadeel dat er een litteken zal achterblijven op het achterhoofd. Zolang je het haar op je achterhoofd laat groeien zal dit weinig opvallen maar mocht je in de toekomst kiezen voor een buzzcut of toch een kaal hoofd dan zul je wel rekening moeten houden met het litteken daar. Een andere optie is daarom een FUE-transplantatie. Hierbij worden de haren een voor een van je achterhoofd, van verschillende plekken getransplanteerd. Hierdoor ontstaat er een minder groot litteken.

Waar?

Een haartransplantatie wordt gezien als een niet noodzakelijke medische behandeling. Het is een esthetische behandeling en wordt daarom niet door je verzekering vergoedt. Je zult er dus zelf voor moeten betalen. Een haartransplantatie in Nederland is zeer duur maar in Turkije is het een stuk goedkoper. De vraag is dan misschien, is de kwaliteit van de transplantatie wel goed genoeg in Turkije. Grappig genoeg is de kwaliteit in Turkije net zo goed al dan niet beter dan in Nederland. Je kunt dus heel goed naar Turkije voor een haartransplantatie Istanbul en er meteen een leuke vakantie van maken.