Houd jij van koffie? Dan kan je waarschijnlijk ontzettend genieten van een net vers gezet kopje koffie door een goed koffiezetapparaat of een koffietentje. De koffie die hier wordt geserveerd is meestal ontzettend lekker en smaakt naar meer. Met dit kopje koffie zou je iedere dag wel wakker willen worden. Toch is de smaakt van deze heerlijkheid thuis maar moeilijk te evenaren en daar balen we flink van! Gelukkig hebben wij hier een aantal waardevolle tips waardoor jouw kopje koffie thuis (bijna) net zo lekker wordt.

Vers en zelf malen

Deze twee woorden zijn eigenlijk de sleutelwoorden als het gaat om het zetten van een heerlijke kop koffie. Koffie wordt gemaakt van bonen. Deze bonen haal je meestal in de supermarkt of je koopt misschien zelfs al wel kant-en-klare koffiepads. Deze bonen en de bonen die worden gebruikt in de koffiepads zijn al vermaalt. Het vermalen zorgt ervoor dat zo’n 90% van alle aroma’s die in de koffiebonen aanwezig zijn al verloren gaan worden de smaakt dus flink verdwijnt. Daarom smaken sommige kopjes zo ontzettend flauw. Naast hele bonen kunnen ook verse bonen en vers malen een groot verschil maken. Door zelf je bonen te malen behoudt je dus nog alle aroma’s en je kan zelf bepalen hoe je de bonen maalt. Ben je op zoek naar echte goede koffiebonen voor thuis? Kijk dans eens bij Illy koffie voor hun uitgebreide assortiment

Juiste koffiezetapparaat

Ook een koffiezetapparaat kan wonderen verrichten als het gaat om het zetten van goede koffie. Apparaten die bonen malen in plaats van snijden zorgen er bijvoorbeeld voor dat de bonen veel gelijkmatiger worden fijngemalen. Deze fijnheid heeft uiteindelijk ook weer invloed op de koffie. Het water kan er namelijk beter langs lopen en ieder stukje heeft evenveel kans om zijn smaak af te geven.

Kies het juiste water

Gebruik je eigenlijk altijd water uit de kraan? Ook dit kan ervoor zorgen dat jouw kopje koffie niet zo lekker smaakt als ergens anders. Met gefilterd water lukt je dat wel. Gefilterd water is namelijk schoon, puur en is ontdaan van kalk. Kalk heeft niet de beste invloed op je koffie, daarom is het ook altijd zo belangrijk dat je het koffiezetapparaat ontkalkt als je dus wel water uit de kraan gebruikt.

Durf te experimenteren

Het lezen van de etiketten is natuurlijk belangrijk maar durf ook zelf wat te experimenteren. Wat de ene een lekker vind smaken kan voor een ander juist veel te bitter zijn. De gebruiksaanwijzing op de verpakking is altijd het gemiddelde. Ga dus vooral zelf proberen wat je lekker vindt maar zorg er wel altijd voor dat je meet. Meten is weten en dan weet je voor de volgende keer welke verhoudingen je wel moet aanhouden of juist niet.