Je hebt natuurlijk verschillende kabels die je ieder voor iets anders kan gebruiken. En soms raak je dan helemaal de draad kwijt omdat je niet meer weet waar welke kabel of snoer voor wat is. En dan is het wel eens handig om toch goed te weten waar je welke kabel voor kan gebruiken. Of moet gebruiken. In deze blog gaan we het hebben over de usb c adapter kopen. Dan weet jij straks precies waarvoor je het kan gebruiken. En dan weet je ook zeker dat je geen miskoop hebt gedaan. Want dat zou natuurlijk ook weer zonde zijn. En een miskoop, dat wilt natuurlijk niemand.

 

Wat is nu een usb c adapter kabel?

Een usb c is een multifunctionele usb aansluiting. Dit doordat het een omkeerbaar stekkertje heeft. USB c is geschikt voor meerdere protocollen. Net als de Thunderbolt 3, Display Port en Power Delivery. Dit betekent juist dat je ook video signaal overbrengt en tegelijkertijd je laptop kan opladen. Maar wat houdt dit dan precies in?

De usb c aansluiting is qua formaat net zo klein als een micro usb aansluiting die veel smartphones en tablets met Android gebruiken. De usb connector is echter omkeerbaar, waardoor het niet uitmaakt hoe je de stekker in de poort steekt. Hij past altijd en dat is natuurlijk een uitkomst voor degenen die in het donker hun stekkertje verkeerd om in de poort van hun telefoon proberen te prikken. En laten we eerlijk zijn, bij wie gebeurt dit niet? We weten allemaal dat we wel eens paar keer raar hebben opgekeken omdat we dachten dat we het stekkertje er goed in deden maar het niet zo bleek te zijn. Dat is nu dan eigenlijk verleden tijd. Lucky us. 

Over één usb c stekker kunnen verschillende protocollen gaan, zoals een usb-, HDMI of DisplayPort protocol. Het usb protocol kan verschillende versies hebben. Van oud naar nieuw zijn dat 2.0, 3.0 en 3.1. Het verschil tussen deze versies is de snelheid waarmee gegevens worden overgezet. Voor usb 2.0 is dat 480 Mbps, voor usb 3.0 is dat 5 Gbps en met usb 3.1 zet je 10 gigabit per seconde over.

Thunderbolt 3 is het protocol dat usb c bij laptops en monitoren pas écht tot zijn recht laat komen. Het is een technologie waarmee je data, video- en audiosignalen overzet met een snelheid van 40Gbps. Dat is 4 keer zo snel als met het usb 3.1 protocol. Hierdoor zet je bijvoorbeeld een film in 4K kwaliteit over in minder dan 30 seconden. En dat is nog eens snel, toch? Zo kan jij gelijk beginnen aan die film die jij zo graag wilt gaan kijken!