Afval, we krijgen er dagelijks mee te maken. Afval is hetgeen dat we overhouden als we iets niet meer (kunnen) gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de verpakking van eten maar ook eten zelf en uiteraard al het andere wat er dagelijks, wekelijks of maandelijks in de afvalbak verdwijnt. Het afval dat we tegenwoordig produceren is aanzienlijk meer geworden dan vroeger. Het is inmiddels zoveel meer geworden dat het een probleem begint te worden. Het afval afbreken kost steeds meer tijd, moeite en geld en daarom is het afval scheiden in het leven geroepen. In dit blog geven we je graag nog een keer een overzicht over waar jouw afval nou precies moet zodat ook voor jouw het afval scheiden steeds makkelijk zal gaan.

Groente, tuin en fruit

Afval da natuurlijk is en door de natuurlijk zelf afgebroken kan worden behoort dat het groente, tuin en fruitafval. De afkorting voor dit afval is ook wel GTF. Dit afval is voornamelijk afkomstig van eten en van bijvoorbeeld je tuin. Alles wat door de natuur gemaakt is mag dus in deze bak.

Papier en karton

Papier is bijvoorbeeld gemaakt van hout en hout is een natuurlijk materiaal. Toch is papier wel een bewerkt hout en daarom behoort het niet tot het GFT-afval maar tot papier en karton. Dit afval kan in grote mate namelijk nog worden hergebruikt en daarom is het belangrijk dat dit afval apart wordt ingezameld. Er kan bijvoorbeeld nieuw papier van gemaakt worden zodat het niet zomaar verspild is na een keer gebruikt te zijn geweest.

Glas

Glas is ook bewerkt en kan ook worden hergebruikt net zoals papier. Toch is dit materiaal op een hele andere manier gemaakt dan papier en daarom heeft dit afval ook een eigen afvalbak gebruiken. De glasbak is de plaatst waar je, je oude glas heen kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan glazen flessen of glazen potjes.

Chemisch

Chemisch afval is eigenlijk al het afval dat gevaarlijke stoffen bevat. Deze gevaarlijke stoffen kunnen bijvoorbeeld een brand veroorzaken of zijn schadelijk voor ons of het milieu. Het is dan ook heel belangrijk dat dit afval op de juiste manier wordt afgebroken. Afval dat in deze bak gegooid mag worden zijn onder andere oude batterijen, accu’s verf en lijm maar ook olieproducten en frituurvet.

Restafval

Al het afval wat niet tot de bovenstaande groepen behoort is restafval. Dit mag dit ook allemaal in een apart bak. Het is soms lastig om de verschillende soorten afval uit elkaar te halen. Toch wordt het gelukkig wel steeds vaker op producten genoteerd. Weet je het echt niet? Kijk dan nog eens goed naar de soorten afval hierboven. Behoort het afval hier niet toe? Dan kan je het, het beste gewoon bij het restafval gooien.