Afgelopen zomer ging ik voor het eerst hiken. Het is een geweldige activiteit, voor iedereen die het nog nooit heeft geprobeerd. Ik kan het ten zeerste aanraden. Het voornaamste wat ik er lastig aan vond was het feit dat je als beginner geen idee hebt welke spullen je moet kopen. In het wereldje van hiken wordt dit ook wel gear genoemd. Zelf had ik een paar afgetrapte trainers waarmee ik vol zelfverzekerd de bergen zou gaan trotseren. Ik dacht hiermee voldoende aan mijn voeten te hebben gedacht, maar nee! Het probleem kwam naar voren toen ik met mijn vrienden in de Pyreneeën aankwam om te hiken. Daar bleek dat het tijdens het hiken van groot belang is om naar je voeten te kijken voordat je op reis gaat. Mijn vrienden waren dat ook allemaal naar een podoloog gegaan. Dit is een soort arts die specifiek naar je voeten kijkt om na te gaan of er iets aan de hand mee kan zijn. In mijn geval had ik geen weet dus ging ik op pad. 

Moeite met klimmen

Hiken is geen lastige sport maar vooral intensief. Je dient heel de tijd bezig te zijn met het lopen naar boven, waardoor je snel uitgeput raakt. Zelf had ik geen last van de uitputtingsslag, maar wel van de pijn in mijn rechter enkel. Ik zette stap voor stap maar het lukt elke meter die ik vooruit kwam maar niet om mijn voet goed neer te zetten. Het leek wel alsof mijn benen het niet meer deden. Ik snapte er niets van en ondertussen kon ik schijnheilige opmerkingen van mijn vrienden opvangen die blij waren met hun bezoekje aan de podoloog. Ik heb die vakantie sterk doorgelopen, maar besloot al op de 2e dag dat ik ook een keer zo’n persoon op moest gaan zoeken. 

Goed advies

De podoloog die ik bezocht zei dat het vaker voorkwam dat mensen zonder enige ervaring last kregen van hun voeten tijdens het hiken. Het is immers een intensieve sport, dus kan je er maar beter voor zorgen dat je de beste schoenen hebt. Hij verwees me naar wat bergschoenen merken maar allemaal waren ze vrij lelijk. Ik bleef doorvragen of er een beter alternatief was en hij zei dat Waldlaufer en Schoenen gabor mij ook zouden kunnen steunen in de bergen. Het zijn niet de meest efficiënte schoenen voor hiken, maar beter dan die oude afgetrapte sneakers die ik had. Daarbij kwam een tip om inlegzooltjes te gebruiken zodat je voeten wat rustiger in de schoen liggen.