laminaatvloer

Laminaatvloer, je kunt er eigenlijk niet meer omheen. Veel huizen en kantoren hebben laminaatvloer. En dat is ook niet zo verwonderlijk want dit toch betaalbare materiaal krijgt een steeds luxere uitstraling. Vaak is het bijna niet meer te onderscheiden van parket. Dus als je voor dit type vloer kiest, hoeft dat zeker niet af te doen aan de sfeer in je huis. In tegendeel, met een laminaatvloer kun je je woonvertrekken prachtig inrichten.

Laminaatvloer: wat is het eigenlijk?

Laminaat is een composiet plaatmateriaal. Composiet betekent dat de laminaatvloer uit verschillende lagen is opgebouwd. De lagen waaruit een laminaatvloer altijd bestaan zijn van onder naar boven: een kunststof onderlaag, meestal melamine, gevolgd door een drager als bijvoorbeeld High density Fibreboard. De volgende laag is een laagje bedrukt papier. De print is vaak een houtstructuur. Hierop wordt de laatste laag aangebracht. Dat is ook vaak weer melamine versterkt met aluminiumoxide. Dat laatste wordt ook wel korund genoemd. Het mag duidelijk zijn dat in tegenstelling tot echt parket er weinig hout zit in een laminaatvloer. Maar dat heeft ook voordelen.

Makkelijk schoon te houden

Het grote voordeel van dit type vloer is dat het erg makkelijk te onderhouden is. Je kunt een laminaatvloer eenvoudig ontdoen van stof door stofzuigen en eens in de zoveel tijd reinig je de vloer met water waarin je een scheutje laminaatreiniger hebt toegevoegd. Neem daarbij het overtollige water snel op. De meeste vlekken zoals gemorste sap of chocolade kun je met warm water en een sopje verwijderen. Voor de beruchte zwarte strepen op de vloer, meestal afkomstig van schoenzolen, gebruik je bijvoorbeeld wasbenzine.

Nog meer voordelen

Een ander belangrijk voordeel is dat een laminaatvloer tegenwoordig ook voorzien kan worden van vloerverwarming. Daarbij moet je er wel op letten dat dit niet voor alle vloeren geldt. De warmteweerstand van de ondervloer mag hiervoor niet hoger zijn dan 0.1R. Is het meer dan houdt de vloer veel warmte tegen en dat kost je veel aan stookkosten. Als je een vloerverwarming onder je vloer wilt, kies dan voor smalle planken. Zij trekken veel minder snel krom dan brede planken.

Betaalbare luxe

Zoals gezegd geeft een laminaatvloer jou betaalbare luxe. De vloeren zien er tegenwoordig net zo mooi uit als parket. Bovendien heb je een eindeloze hoeveelheid keuze uit kleuren en patronen. Ook een levensecht houtmotief behoort tot de mogelijkheden. Zo vind je zeker iets wat bij jouw woning past. Laat je over de mogelijkheden goed informeren en dan is het slechts een kwestie van de vloer kiezen die jij mooi vindt.