elektrische fiets uitproberen

Ben je op zoek naar een elektrische fiets en gestart met oriënteren? Dan is het advies: ga diverse elektrische fietsen uitproberen. Door diverse elektrische fietsen uit te proberen vergroot je de kans van slagen om je ideale elektrische fiets te vinden. Lees hier waar je op moet letten.

1.    Rijervaring & positie van de motor

Elektrische fietsen zijn er met verschillende soorten motoren. De motor kan geplaatst zijn in het wiel of onder de trapas. De positie van de motor is mede bepalend voor de rijervaring.

 Motor subtiel verwerkt in design

Bij elektrische fietsen met voorwielmotor is de motor verwerkt in het voorwiel. De motor is subtiel weggewerkt en gaat op in het design. Zodra je begint te trappen, dan begint de motor direct te werken en krijg je een steuntje in de rug. Een voorwielmotor is dus ideaal voor iedereen die wil fietsen met trapondersteuning, zonder dat het al te veel opvalt.

Natuurlijk rijden

Bij een elektrische fiets met middenmotor is de motor niet verwerkt in de wielen maar in het trapas. Hierdoor ligt de fiets stabiel op de weg en voelt het rijden natuurlijk aan. Qua rijervaring heeft een elektrische fiets met middenmotor het meeste weg van een gewone fiets. Ga je een elektrische fiets uitproberen? Probeer dan een elektrische fiets met voorwielmotor en middenmotor. Door beide type elektrische fietsen uit te proberen ervaar je het verschil in rijervaring.

2.    De juiste fietshouding bij elektrische fiets uitproberen

Een goede fietshouding is van invloed op jouw rijervaring. Als je een elektrische fiets gaat uitproberen is het dan ook belangrijk dat je dit doet met een goede fietshouding. De hoogte van het zadel, de stand van het stuur en de framehoogte van de elektrische fiets zijn mede bepalend voor de juiste houding en daardoor ook voor de rijervaring. Vraag daarom aan de e-bike adviseur of de elektrische fiets goed is afgesteld voor jouw situatie en jouw wensen, voordat je de elektrische fiets gaat uitproberen. De eerste stap is het zadel op de juiste hoogte zetten. Ga naast de elektrische fiets staan en zet het zadel op heuphoogte. Bij de juiste hoogte kan je net met de tenen bij de grond. De tweede stap is het afstellen van het stuur. Het stuur kan je (vaak) verstellen; omhoog, omlaag en kantelen. Door het stuur te kantelen bepaal je de afstand van het stuur naar het zadel.

3.    Comfort

Vanaf ongeveer €1200,- koop je een e-bike van goede kwaliteit. E-bikes vanaf €2400,- bevatten meer luxe en comfort. Denk bij luxe bijvoorbeeld aan meer dan 3 versnellingen en bij comfort aan een comfortabel zadel en vering in de voorvork van de elektrische fiets. Als je elektrische fietsen gaat uitproberen, probeer dan elektrische fietsen van verschillende prijsklassen en verschillende type vering. Hierdoor kun je het verschil ervaren in gebruiksgemak en comfort.

4.    Advies van de expert

De aankoop van een elektrische fiets vormt een investering en vraagt daarom een goede voorbereiding. Ga je oriënteren bij een e-bike testcenter en een elektrische fiets uitproberen? Vraag dan altijd advies aan de e-bike expert of e-bike adviseur. Zij kunnen je op weg helpen bij het vinden van de elektrische fiets die bij jouw past.