cat5 kabel plaatje

Wie weleens op zoek is geweest naar netwerkkabels, heeft de volgende termen allemaal voorbij zien komen: CAT5e, CAT6, CAT7 en ga zo maar door. Wie verder zoekt, zal er achter komen dat de meest voorkomende twee CAT6 en CAT7 zijn. De meest voorkomende netwerkkabel is de categorie CAT6. CAT6a wordt voornamelijk gebruikt door professionele gebruikers of grootverbruikers. Met deze informatie meegenomen, is het het nog waard om de CAT5 kabel aan te schaffen voor gebruik?

CAT5 kabels werden in de jaren 90 veelvuldig gebruikt. Deze CAT5 kabels werden in 2001 als verouderd bestempeld. Ze werden vervangen door de CAT5e kabels. In een snel tempo werden alle normale CAT5 kabels uit de winkel gehaald. Tegenwoordig worden deze ook niet meer geproduceerd en kunnen deze niet meer gekocht worden.

CAT5e kabels zijn geschikt voor gebruik in een computernetwerk, ofwel ethernet over twisted pair, want ze zijn gecertificeerd tot 100Mhz. RJ45 pluggen zorgen er voor dat het ethernet mogelijk is via de CAT5e kabels. CAT5e kabels worden vaak in een zogenoemd punch-down blok gemonteerd. Voorbeelden hiervan zijn wandcontactdozen en patchpanelen.

Technische specificaties van een CAT5 kabel

Zoals eerder genoemd is de technische benaming voor een CAT5 kabel een ‘twisted pair’ kabel, ofwel ‘getwist paar’ kabel. Twisted pair kabels worden ook wel ‘dubbeldraad’ genoemd. De CAT5 kabel bestaat uit vier paren die over elkaar heen gedraaid zijn. Doordat ze gewonden zijn, is de kans kleiner dat er signaalverlies opspeelt. De twisted pair techniek zorgt er namelijk voor dat elektronische interferentie sterk verminderd wordt.

Kabels kunnen natuurlijk buigen, maar wat is de buigradius van een CAT5 kabel? Die is best klein. Het gemiddelde waar van uit kan worden gegaan is dat de buigradius ongeveer 4 tot maximaal 5 keer de diameter van de kabel is. In het geval van een CAT5 kabel is de diameter ongeveer 6 millimeter dik. De buigradius is dus ongeveer 20 tot 24 millimeter.

Iets wat ook meespeelt in het uitzoeken van je CAT5 kabel is de dikte van de aders. Dit moet minimaal AWG24 zijn in normale gevallen en maximaal AWG22. Bij korte kabels geldt er een ander minimum, dan is namelijk AWG26 aan te raden.

Hoe monteer ik de pluggen op de CAT5 kabel?

De pluggen, ofwel connectoren, kunnen op twee manieren worden aangesloten. Deze manieren worden T568A en T568B genoemd. Het heeft geen invloed welke manier gekozen wordt. Het maakt echter wel uit dat voor één kabel één manier gekozen moet worden. Deze specificaties zijn vastgelegd in TIA/EIA-568-B.1-2001.

De volgorde van de aders in T568A is:
Wit/groen
Groen
Wit/oranje
Blauw
Wit/blauw
Oranje
Wit/bruin
Bruin

 

 

De volgorde van de aders in T568B is:
Wit/oranje
Oranje
Wit/groen
Blauw
Wit/blauw
Groen
Wit/bruin
Bruin

Worden CAT5 kabels nog op andere manieren gebruikt?

CAT5e kabels worden niet alleen voor ethernet gebruikt. CAT5e kabels kunnen namelijk ook voor analoge telefonie gebruikt worden en diverse video toepassingen. Ze kunnen gebruikt worden om telefoons via ISDN of ADSL lijnen aan te sluiten. De CAT5e kabel wordt ook veel gebruikt bij video-extenders. De kabel wordt gebruikt om beeldsignaal over lange afstanden te transporteren. CAT5e kabels zijn hier dermate geschikt voor, omdat ze door de getwiste paren weinig signaalverlies hebben.