Een bandje is meer dan alleen maar muziek maken. Als de muzikale klik eenmaal goed ontwikkeld is, zal je tegen allerlei randzaken aan lopen. Op het gebied van promo, financieën, maar ook contacten onderhoud en logistieke problemen. Ieder zal zijn steentje bij moeten dragen.

Wees deze problemen voor! In deze blog geef ik kleine tips waar je misschien nog niet aan had gedacht als band.

Herkenbaarheid

Natuurlijk zullen jullie als band lang hebben nagedacht over hoe je je wil representeren op het podium. Gaan jullie voor een bepaalde kleurcode, allemaal denim, of juist alles precies hetzelfde? Veel bands vergeten echter dat alleen een bandoutfit voor op het podium niet voldoende is. Ook voor de soundcheck, op- en afbouw van een gig wil je herkenbaar zijn. Maar dan niet in je bandoutfit, want die moet netjes zijn voor jullie optreden. Laat daarom voor ieder bandlid een Tshirt bedrukken met de naam of het logo van de band. Vergeet daarbij ook geen reserve shirt voor een invaller en/of geluidsman.

Invallers

Zorg dat je een vaste poule aan invallers paraat hebt. Mocht er onverwacht een bandlid uitvallen, is het handig als er iemand al bekend is met jullie repertoire en jullie niet hals over de kop een invaller moeten inwerken. Zeker in ‘het gigseizoen’ – de zomermaanden. Eigenlijk zou er voor ieder bandlid een reserve moeten zijn. Dit betekent ook dat je je muzikale afspraken duidelijk moet organiseren: welke toonsoort, de volgorde van het nummers, breakjes, solo’s, en al dit soort informatie moet ergens staan opgeschreven!

Licht en geluid

Niets is vervelender dan maandenlang je nummertjes oefenen en op ‘your moment to shine’ jezelf niet goed kunnen horen. Of zien. Licht- en geluid wordt vaak onderschat door bandjes. Een technische rider is natuurlijk een vereiste om te hebben als band: daarin schrijf je op wat je als band voor technisch instrumentarium nodig hebt. Ook verstrek je informatie over de minimale grootte van het podium, jullie opstelling en hospitality. Je kan er voor kiezen altijd met externe geluidspartijen te werken. Vaak zal een opdrachtgever ook de optie aanbieden het geluid te regelen. Maar als band is het handig een samenwerking aan te gaan met een vaste geluidstechnicus. Die de band kent en de vereisten van ieder instrument. Voor licht geldt hetzelfde: veel locaties zullen hun eigen licht hebben, maar als band is het handig om basis vereisten paraat te hebben. Vraag je af of je er zelf in wil investeren of het bij een vaste adres wil huren. Zo zal je nooit voor onverwachte verrassingen staan tijdens die ene solo…