Mensen krijgen vandaag de dag steeds meer besef van de gesteldheid van de aarde. En gelukkig maar, want we mogen moeder natuur best een handje gaan helpen. De eerste stap is toegeven dat wij met zijn allen een te grote ‘voetstap’ achterlaten. De volgende stap is ons aanpassen en dus een minder grote ‘voetstap’ gaan achterlaten. Na de aanpassing moet er vervolgens weer een evaluatiemoment komen en waar nodig moet er weer bijgeschakeld worden. Het evaluatiemoment is een moment voor in de toekomst. Wat je vandaag de dag wel kunt doen is kijken hoe duurzaam jij bezig bent. Ik neem 3 dingen met je door die aangeven of jij duurzaam bezig bent.

Je scheidt je afval 

Het scheiden van afval zorgt ervoor dat het afval op een betere manier gerecycled kan worden. Je kunt meerdere afvalstromen scheiden. Denk hierbij aan groenafval, oud papier, plastic en het overige huisvuil. Het is met name belangrijk dat je plastic scheidt. Wegwerp plastic een een probleem waarvoor het oceaanleven het zwaar mee heeft. Vissen of andere dieren raken verstrikt in het plastic waardoor ze niet meer kunnen bewegen. Niet meer kunnen bewegen betekent ook geen eten waardoor ze uiteindelijk zullen overlijden. Dit is natuurlijk iets wat niemand wilt. Daarom is het zo belangrijk om je afval en met name je plastic afval niet buiten weg te gooien, maar deze in de plastic bak moet doen. 

Je maakt gebruikt van duurzame energie

Onder duurzame energie valt bijvoorbeeld zonne- en windenergie. Deze energie wordt opgewekt door de natuur waardoor er geen chemische reacties aan de pas komen. De chemische reacties zorgen altijd voor veel uitstoot en dus voor veel schade aan de natuur. Wanneer jij je afval netjes scheidt en gebruikt maakt van duurzame energie ben jij al aardig duurzaam bezig. 

Je verplaatst je in het dagelijks leven op een duurzame manier

In het dagelijks leven ben je waarschijnlijk super vaak onderweg. Je kunt je op veel verschillende manieren verplaatsen. Bijvoorbeeld met de auto of met de scooter. Deze manier is alleen niet erg goed voor het milieu. Voorkom de uitstoot van een auto door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen. Is jouw werkplek net te ver voor de normale fiets? Dan kun je erover nadenken om een elektrische fiets aan te schaffen. Met deze fiets verplaats je jezelf veel sneller en het kost veel minder inspanning. Als jij je aan al deze 3 dingen houdt kun je zeggen dat je duurzaam bezig bent.