Kattenvoer

Deze blog is voor zowel de katten-veteranen, als de mensen die net een kat hebben. Het belang van goed kattenvoer is enorm, het bepaalt de gezondheid van jouw kat. Misschien heb je al je kat geprobeerd eten te geven en wil de kat het niet eten, of de kat scheidt het op een slechte manier weer uit. Er kan van alles fout gaan. Daar wil ik je graag mee helpen. Voor het kiezen van het juiste kattenvoer kun je op een aantal dingen letten.

Wat vindt jouw kat nou lekker?

Net als mensen hebben katten verschillende voorkeuren. Om tot het juiste kattenvoer te komen is het het beste om een beetje te experimenteren met wat je kat lekker vindt. Zo kun je kiezen voor brokken of voor wat meer vloeibaar  kattenvoer. Sommige katten preferen de structuur van hard voer en anderen smikkelen liever een prutje. Let wel dat droog voer beter is voor het gebit van de kat, het versterkt de kaakspieren en er ontstaan minder gebitsproblemen. Je merkt of je kat het eten lekker vindt wanneer het beestje zijn of haar bakje steevast niet leegeet, ook al doe je er niet veel in. Dan valt je kat ook af. Er is een rijk assortiment overal beschikbaar met allerlei soorten smaken en texturen. Echter, als je kat moeilijk is kun je het beste neutraal kattenvoer nemen. Katten hebben gevoeligere zintuigen dan wij, dus proeven en ruiken kan voor hen heftig zijn.

Voedingsstoffen in kattenvoer

Het gewicht en de leeftijd van je kat spelen een rol bij het kiezen van de voedingsstoffen. Zo hebben kleine katjes andere behoeften dan oude katers. Het voer moet logischerwijs altijd voldoen aan de energieverbruik van je kat. Heb je een heel actieve kat? Dan is het logisch om op zoek te gaan naar kattenvoer voor actieve katten. Als je een luilekkerlak thuis hebt, is het natuurlijk andersom. Je kunt ook simpelweg de voerhoeveelheid aanpassen aan de behoefte van je kat.

Snoepjes

Naast gezond kattenvoer is het niet zo erg om je kat hier en daar een snoepje te geven. Er zijn ook allerlei soorten kattensnoepjes die nog een beetje gezond zijn. Alleen pas op met catnip want dat is verslavend en daar worden katten ‘dronken’ van, ookal kan dat heel grappig zijn. Je kunt je kat ook een snoepje geven vlak voor of nadat je hem of haar een spuitje moet toedienen, op die manier kan de kat iets vervelends koppelen aan iets fijns.