De studententijd, het is de mooiste tijd van je leven, zo wordt vaak gezegd. Maar tegelijkertijd is het ook een periode waar je vaak niet zoveel geld tot je beschikking hebt. Studenten leven arm en doen goedkope boodschappen. Als je dan na je studie de arbeidsmarkt betreedt zul je plotseling meer geld tot je beschikking hebben. Toch is het belangrijk dat je ook niet meteen een duurdere levensstijl aanneemt. Er zitten veel voordelen aan financieel flexibel blijven na je studie. In dit artikel bespreken we waarom en hoe je dit aanpakt.

Studieschuld

Steeds meer jonge mensen komen tegenwoordig met een studieschuld van de opleiding. Veel jongeren lenen bij zonder er te veel bij na te denken. Het geluk bij een studieschuld is dat de rente op dit moment nul % is. Dit betekent dat je in ieder geval niet meer moet betalen dan je hebt opgebouwd, ook krijg je een hele lange periode om het te betalen. Het zal dan ook geen gigantisch bedrag per maand kosten. Toch is het tegelijkertijd zo dat een studieschuld je al snel in de weg zal zitten. Het wordt namelijk lastiger om een hoge hypotheek af te sluiten. Daarom doe je er toch goed aan om te proberen je studieschuld te minimaliseren.

Financiële verplichtingen

Wanneer je een goede baan hebt gescoord wil je vast snel de volgende stappen zetten in je leven. Een dure auto, een mooie woning etc. Maar waarschijnlijk is het vaste contract nog niet binnen en ook de pandemie heeft uitgewezen het afgelopen jaar hoe snel sommige zaken kunnen veranderen. Kies er dus niet voor om een dure auto op afbetaling te kopen. Een short lease of een shortlease zakelijk als je bijvoorbeeld als zzp’er werkt is een stuk betere beslissing.

Spaar

Hoe meer geld je achter de hand hebt, hoe vrijer en zorgelozer je je zult voelen. Als je op je spaarrekening slechts één maandsalaris hebt staan dan voel je je al snel kwetsbaar. Wordt je contract niet verlengd of kun je onverwacht niet werken, dan kom je al snel in de problemen. Een goed doel om jezelf te stellen is om bijvoorbeeld 6 maandsalarissen op te sparen. Op deze manier kun je eventuele tegenvallers opvangen en ben je financieel een stuk flexibeler.

Ga beleggen

Momenteel zul je door sparen alleen maar geld verliezen. De spaarrente is nul en er is inflatie. Dit betekent dus dat je geld op de lange termijn minder waard wordt. Steeds meer mensen gaan dan ook beleggen. De beste manier om te beleggen is met geld dat je niet meteen nodig hebt en over een langere termijn kan investeren. Dan hebben we het over een periode van bijvoorbeeld twintig tot dertig jaar.