Ben je bezig je magazijn uit te breiden of opnieuw in te richten? Dan is het belangrijk om eens goed te kijken naar wat je écht nodig hebt. Is het echt handig dat alles in bakken en manden staat? Of kun je beter een legbordstelling neerzetten en zo alles overzichtelijk presenteren? Komen je klanten in het magazijn of niet? Is een palletstelling handiger omdat je grote spullen op te bergen hebt? Moet je tussen de stellingen door kunnen met een heftruck of een elektrische kar voor orderpickers? Werken je medewerkers handmatig en moeten ze veel heen en weer lopen? Het zijn allemaal zaken om rekening mee te houden wanneer je je magazijn onder handen neemt.

Een legbordenstelling is in veel gevallen handig

Bijvoorbeeld wanneer je een groothandel hebt in overhemden. Je kunt de overhemden gemakkelijk netjes opstapelen en zo zorgen dat je medewerkers altijd een goed overzicht hebben van wat er aanwezig is. Raakt de plank van de legbordenstelling in zicht? Dan is dat het moment waarop weer opnieuw besteld moet gaan worden. Een legbordenstelling is overzichtelijk, ook voor kleinere spullen. Je kunt hier heel gemakkelijk huishoudelijke artikelen of speelgoed op kwijt. Maar wat nu als je grote artikelen verkoopt?

Kies een palletstelling bij grotere voorraden

Heb je een handel in witgoed of auto-onderdelen? Dan heb je, over het algemeen, niet zoveel aan een legbordenstelling. Je kunt in dat geval beter kiezen voor een palletstelling. In een palletstelling passen grotere materialen. Doordat de breedte de breedte van een pallet is, kun je deze stelling gemakkelijk vullen en legen met een heftruck. Dat houdt dus wel in dat je meer ruimte moet hebben tussen de verschillende stellingen.

Welke stelling je ook kiest, zorg voor een logische indeling

Het is waarschijnlijk overbodig om dit te zeggen, maar het is echt van belang om een logische indeling in het magazijn te hebben. De artikelen die het meest worden verkocht moeten niet alleen vooraan liggen, maar ook nog eens op een handige hoogte. Worden verschillende artikelen vaak samen gekocht? Dan kun je deze het best bij elkaar in de buurt leggen. Denk dan bijvoorbeeld aan vlaggen, vlaggenstokken en wimpels. Of aan diepe borden, platte borden en broodbordjes van een bepaalde serie. Ook als je een aanbieding hebt, kun je daar in je magazijn op inspringen. Zorg een voor een aangewezen deel van het magazijn voor de aanbiedingen. Is de aanbieding voorbij, dan kunnen de overgebleven spullen weer terug naar hun eigen plek.