kiezenendelen.nl

Hoe je de juiste motorverzekering kiest

Als motorrijder weet je dat het gevoel van vrijheid op twee wielen onbetaalbaar is. Wat echter wel te beprijzen is, zijn de kosten voor een motorverzekering. Er zijn een aantal factoren die de hoogte van je premie kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan de leeftijd van de motorrijder, het aantal schadevrije jaren en de specificaties van de motor. Een jongere rijder betaalt vaak meer dan iemand die al jaren schadevrij rondrijdt. Ook het type motor heeft invloed; een zware, snelle motor is doorgaans duurder om te verzekeren dan een lichter model.

Bij het kiezen van een motorverzekering kom je verschillende dekkingsvormen tegen. De basis is de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering, die schade dekt die je met je motor aan anderen toebrengt. Wil je ook schade aan je eigen motor door bijvoorbeeld diefstal of brand verzekerd hebben, dan kies je voor WA Beperkt Casco. Voor de meest uitgebreide dekking ga je voor de Allrisk-verzekering, ook bekend als WA Volledig Casco, die ook schade vergoedt bij eigen fouten of pech.

Vergelijk en bespaar op je motorverzekering

Het is geen geheim dat prijzen van motorverzekeringen flink kunnen verschillen per verzekeraar. Daarom is het slim om niet bij de eerste de beste aanbieder een polis af te sluiten, maar om eerst motorverzekeringen te vergelijken. Online vergelijkingssites kunnen hierbij helpen door snel een overzicht te bieden van wat er in de markt beschikbaar is via motorverzekeringen vergelijken. Vul je gegevens in, zoals type motor en leeftijd, en binnen enkele minuten zie je welke verzekeraar voor jouw situatie de beste deal heeft.

Door te vergelijken kun je soms honderden euro’s per jaar besparen. De verschillen zitten niet alleen in de prijs, maar ook in de voorwaarden. Zo kan het eigen risico variëren, evenals de vergoeding bij total loss of diefstal. Het is dus belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar wat je voor die prijs krijgt.

Let op de kleine lettertjes

De kleine lettertjes: iedereen heeft het erover, maar weinigen lezen ze echt. Toch kan het lonen om dit wel te doen, vooral bij verzekeringen. In de polisvoorwaarden vind je namelijk precies wat er wel en niet gedekt wordt door jouw motorverzekering. Let bijvoorbeeld op uitsluitingen zoals schade door opzet of tijdens illegale races. Ook is het goed om te weten of er sprake is van een nieuwwaarderegeling of dat er wordt uitgegaan van dagwaarde bij schade.

Een ander onderdeel om op te letten is hulp bij pech onderweg. Sommige verzekeraars bieden dit standaard aan, terwijl anderen dit als aanvullende optie zien waarvoor extra betaald moet worden. Vergeet niet om na te gaan hoe het zit met vervangend vervoer en hoe lang je daar recht op hebt als je motor gerepareerd moet worden na een ongeval.

Extra tips voor het verlagen van je verzekeringskosten

Niemand betaalt graag te veel voor een motorverzekering. Gelukkig zijn er manieren om de kosten te drukken. Heb je bijvoorbeeld een veiligheidstraining gevolgd? Sommige verzekeraars geven hier korting voor, omdat dit de kans op schade verkleint. Ook het installeren van een alarmsysteem kan leiden tot premiekorting.

Daarnaast kan het opbouwen van schadevrije jaren leiden tot een lagere premie door middel van no-claimkorting. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe hoger deze korting kan oplopen. Overweeg ook om kleine schades zelf te betalen om je no-claim korting niet te verliezen.

Wanneer is het tijd om je motorverzekering te herzien?

Veranderingen in jouw leven kunnen invloed hebben op jouw verzekering. Bijvoorbeeld als je gaat verhuizen, meer of minder gaat rijden of als er gezinsuitbreiding komt en er behoefte is aan een zijspan. Ook als je motor ouder wordt en minder waard is, kan het interessant zijn om over te stappen naar een andere verzekeringsvorm met lagere premies.

Daarnaast is het goed om jaarlijks even stil te staan bij je huidige verzekering en weer eens rond te kijken of er betere deals beschikbaar zijn. De markt verandert continu en nieuwe aanbieders kunnen aantrekkelijke kortingen bieden om klanten binnen te halen. Door elk jaar even tijd te investeren in het vergelijken van motorverzekeringen kun je ervoor zorgen dat je niet onnodig te veel betaalt.

Mobiele versie afsluiten