kiezenendelen.nl

Aflossingsvrije hypotheek 50%

hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek 50%

Sinds 31 december 2012 is de maximale hoogte van de aflossingsvrije hypotheek verlaagd. Eerder kon je nog 100% van de waarde van je huis lenen. Dit is in 2013 naar maximaal 50% van de waarde van je huis gegaan. Er zijn uitzonderingen op deze regel, over die uitzonderingen en de aflossingsvrije hypotheek kan je hier meer lezen. Hieronder ga ik je uitleggen hoe deze 50% wordt bepaald.

Hoe wordt de waarde van je huis bepaald?

Hoeveel je huis waard is kan op twee manieren worden bepaald.  Er zijn twee verschillende manieren waarop de waarde van een huis wordt vastgesteld: de taxatiewaarde en de WOZ-waarde. De manier waarop de waarde van een huis wordt bepaald, is bij allebei verschillend. . Je kan waarschijnlijk een hogere aflossingsvrije hypotheek krijgen als de prijs van je huis  op de taxatiewaarde is gebaseerd, dan wanneer deze op de WOZ-waarde is gebaseerd. Ik leg je uit waarom.

Taxatie versus WOZ-waarde

Bij een taxatie wordt er gekeken naar jouw huis als een opzichzelfstaand gebouw. Er wordt gekeken naar alle specificaties van het huis. Hierbij wordt rekening gehouden met de staat van onderhoud, de omgeving en allerlei andere omstandigheden. Bij de WOZ-waarde wordt er alleen gekeken naar de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Hierbij wordt dus geen rekening gehouden  met de staat van onderhoud en andere bijkomende omstandigheden. Verder wordt de WOZ-waarde bepaald op 1 januari van het voorgaande jaar. Dit betekent bijvoorbeeld dat op 31 oktober 2018  de WOZ-waarde van je huis waarschijnlijk hoger ligt dan wat de woning waard was op 1 januari 2018. Dit kan een groot verschil maken als je de 50% van een aflossingsvrije hypotheek hierop baseert.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als je een taxatie laat doen, dan zal je aflossingsvrije hypotheek gebaseerd worden op 50% van de getaxeerde waarde van je woning. Als je geen taxatie doet, is het 50% van je WOZ-waarde. De WOZ-waarde is vaak lager, dus zal het gedeelte van je hypotheek dat je aflossingsvrij kan afsluiten ook lager zijn.

Heb je al een aflossingsvrije hypotheek en wil je die oversluiten?

Mocht je hele hypotheek  onder de helft van de WOZ-waarde van je huis zitten, dan kan je  oversluiten. Is het aflossingsvrije deel in je hypotheek meer dan 50% van je WOZ-waarde, en wil je dit graag aflossingsvrij houden, dan zou het nuttig kunnen zijn om een taxatie te laten uitvoeren. Als je hele hypotheek meer dan 80% van je WOZ-waarde is, dan zal je sowieso een taxatie moeten laten uitvoeren als je over wilt sluiten.

Mobiele versie afsluiten